Våra idrotter

Brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) är en grappling-stil

Brasiliansk jiu-jitsu (BJJ)

BJJ är en grappling-stil, vilket innebär att man inte använder sig av slag eller sparkar utan istället fokuserar på ledlås och strypningar för att oskadliggöra sin motståndare. Grundtanken är att få ner sin motståndare på marken, kontrollera honom/henne där och med hjälp av lås eller strypningar tvinga denne att ge upp. Man använder en speciell dräkt, en gi, och har ett BJJ bälte.

Submission wrestling (SW) är en modern grapplingstil.

Submission Wrestling (SW)


SW är en modern hybridkampsport med kast, nertagningar, balansbrytningar, positionsbrottning, svep och lås. Förenklat går idrotten ut på att tvinga sin motståndare att ge upp utan att använda sparkar eller slag. Vinner gör man på submission (avslut) eller poäng. Sporten utövas över hela världen men kallas oftast för No Gi, dvs. att man har inte gi på sig som i BJJ.

Tävling eller motion?

Det finns tävlingar både i BJJ och SW för alla nivåer, såväl nybörjare som proffs. Man tävlar i olika åldersklasser, viktklasser och på det flesta tävlingar även i erfarenhetsklasser. Det finns tävlingar både nationellt och internationellt. Hos Grapplingverkstan vill vi uppmuntra våra medlemmar att tävla – då brukar man se sin utveckling snabbare – men man kan också träna båda idrotter som motionär.

Och kom ihåg, även världsmästaren med sin coach tränar hos oss!

Venla Luukkonen vs Samantha Cook, Polaris Pro Grappling 7, London. Foto av Helena Curtis.
Världsmästaren Venla Luukkonen i sin Polaris debut, med sin coach Hanna Hirvonen. Foto av Helena Curtis.

Grapplingverkstan är medlem i båda Svenska BJJ förbundet och Svenska Submission Wrestling förbundet.